Demence státního úředníka

Náš stát mě již několik dlouhých let zásobuje statistickými výkazy, které chce, aby jim vyplnil. Nezapomene vždy náležitě zdůraznit, kolik mě to bude stát, když to neudělám. 

 Proč já nemám možnost pokutovat stát za to, že mě zásobuje blbostmi a zdržuje od práce?

Již několik let vždy v únoru mi stát posílá formulář, ve kterém mu mám vyplnit v tunách naši spotřebu koksu, železné rudy, ropy atd. Klasický formulář pro těžký průmysl. Ze začátku jsem se vždy snažil dovolat tomu odpovědnému, kdo mi to poslal a vysvětlit mu, že naše roční spotřeba plynu ve výši cca 4.000,- Kč se blbě převádí na tuny a že asi nejsme ti správní, kteří mají tento formulář vyplňovat. Po čase jsem rezignoval. Úředník sice slíbil, že tento formulář již v dalších letech nebudeme dostávat, ale vždy s pravidelností sobě vlastní dorazí. Vyplním kolonku plynu, přidám naši spotřebu nafty do auta a formulář odešlu. Kolonku tun nevyplňuji. Zůstávám u kolonky v Kč.

Teď to státní úředník vyšperkoval k dokonalosti. Do mé emailové schránky přistál elektronický formulář, ve kterém se mě stát ptá, zda používám ke své práci počítač, email a internet. Tupě jsem na něj zůstal koukat. To musel vymyslet doopravdy inteligent. Anebo je chyba na mé straně? Já si totiž nedovedu představit, jak bych se k tomuto formuláři bez počítače, emailu a internetu dostal. Tak proč mi ho vůbec posílá. Chápal bych, kdyby tento formulář přišel klasickou poštou v obálce. Ale to asi nepochopím neb nemám schopnosti státního úředníka.

Ony mi teď celkem přišly takto ty dotazníky tři. Jeden se doopravdy týkal toho, co děláme. Tak jsem jej vyplnil. Jenom mě zarazilo, že když jsem v hlavičce uveden s celým jménem, emailovou adresou atd., tak nelze formulář odeslat, aniž bych to znovu nevyplnil na konci formuláře. A zase si říkám, proč to musím znovu psát, když už to tam jednou mají. Ano chápal bych, kdyby napsali: „V případě změn nám to aktualizujte“.  Ale vyplňovat to znovu? Prostě jeden úředník nemyslí a vše příjemcům těchto formulářů přidělá práci. Tak ať si páni statistici spočítají, kolik je to času za všechny zpravodajské jednotky dohromady a ať si to vyčíslí v penězích. Myslím si, že by se nestačili divit.

A i poslední dotazník mě dostal. Byl to dotazník pro lékárny. S těmi ale již vůbec nemám nic společného. Protože je na konci formuláře možné napsat poznámku, tak jsem ji využil. Napsal jsem do ní, že nechápu, proč to mám vyplňovat. Ale bez vyplnění stěžejních čísel nelze tento formulář vůbec odeslat. Tak jsem do nich napsal totální nesmysly. Snad si toho naši úřadové všimnou. Protože bez odeslání tohoto formuláře mi hrozí pokuta.

Páni úředníci, proč pořád musím vyplňovat a posílat formuláře a dotazníky na různé strany, kolik mám zaměstnanců, když to hlásím na sociálku? Proč musím nosit údaje z jednoho státního úřadu na druhý. Proč pořád běhám jako kvočna mezi vámi a nosím vám vaše data? Nedávno jsem podal na jeden státní úřad formulář, aby jej přijali, tak jsem musel dokázat, že naše společnost vůbec existuje. Státe, ty jsi jí povolil, ty eviduješ její existenci, tobě platíme sociální a zdravotní pojištění, DPH a další daně. Já mám pocit, že se ze současné byrokracie, která nemá ani hlavu ani patu, se za chvíli zblázním. Ale jsa poučen, nechám si na to vystavit dostatek formulářů a potvrzení a ty rozešlu všem patřičným úřadům. A nebo ne, já se na ně vykašlu a budu si snít růžové sny, ve kterých úředník přemýšlí, pracuje pro toho, kdo ho platí (to jsme my, z našich daní)  a hlavně nebuzeruje.

Autor: Michael Sedláček | pátek 8.4.2016 10:05 | karma článku: 37,35 | přečteno: 1657x
  • Další články autora

Michael Sedláček

Virotik I to už přehání

26.2.2015 v 14:33 | Karma: 27,52

Michael Sedláček

Žaluji naši justici

23.1.2015 v 9:20 | Karma: 39,06

Michael Sedláček

Nestrašme si děti reklamou

21.9.2014 v 14:25 | Karma: 18,06

Michael Sedláček

Ach ta proradná Blanka

24.4.2014 v 11:12 | Karma: 15,41

Michael Sedláček

Já Virotik I

9.1.2014 v 10:01 | Karma: 46,70

Michael Sedláček

Demagogie pana prezidenta

25.9.2013 v 10:44 | Karma: 36,38
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4119x
Životem unavený, starostmi strhaný a jinak v pohodě (když si vezmu všechny prášky).

Seznam rubrik