EET aneb Echtovní Evidence Tržeb

Nejdříve začnu tím, že tento princip vůbec nechápu. Nevím, jak má zamezit černé ekonomice. Jestliže mi řemeslník nevystaví účtenku, tak není co evidovat. A jestliže jí vystaví, tak existuje a příjem je na světě. 

Nevím, proč mají být drobní živnostníci, kteří zpravidla pracují v jednom či ve dvou zatíženi tímto nesmyslem, ale na to jsou zde jiní šíbři, co tomu prý hodně rozumí.

Ale o tom jsem nechtěl psát. Nedávno jsme o této evidenci debatovali s kamarádem. A řešili jsme to ve vztahu k hospodám. Jak teda ti provozovatelé restauračních zařízení budou muset na tento systém přejít. A v tom jsem si vzpomněl na jednu malebnou hospůdku, do které občas zavítáme na kole. Vesnice sama o sobě má pár čísel. Uvnitř na vás dýchne stará atmosféra – startky, pivo, zelená a jiné lahody. Nicméně pivo mají dobré a posezení venku na lavičce je příjemné – romantika a idylka, jak z Rozmarného léta. A jestli tam prodá pár utopenců, které večer naloží doma? Co na tom. Paní, co zde obsluhuje, je již důchodového věku a předpokládám, že hospoda jede více méně ze setrvačnosti. Myslím, že ve vlastním domě a s minimálními náklady. Jinak to nemůže být provozu schopné a o nějakém extra výdělku nemůže být ani řeč.

A v tom je ten kámen úrazu. Představa, že si paní pořídí elektronickou pokladnu či počítač a zavede si internet je zcela scestná.  Ona to prostě zavře. Protože na to, se ona a mnoho ostatních, kteří provozují podobné hospůdky a prodejničky, může vyprdnout. Nevím, jak tato zařízení mohou podkopávat naši ekonomiku. Jestli koupí sud o 100 pivech, tak jich 100 musí prodat. Jednoduchá matematika. Jestli koupi sudu nepřizná, tak stát ochudí pouze o DPH a daně z její marže. Vzhledem k tomu, že je to ves malá, tak si na pivo moc přirazit nemůže. Jinak jí tam těch pár posledních stamgastů přestane chodit.

Kolik nám tady ještě těchto srdcařů, kteří provozují tyto nostalgií zašlá místa, zůstalo. A toto bude jejich konec. Konec hospůdek a krámků, které se jen taktak drží nad vodou, neodvratně nastává. A není to o tom, že by na to třeba neměli finance, ale proto, že už to nemají zapotřebí. Už je toho moc. V tomto státě se denně rozpráší spousta peněz a nikdo to aktivně neřeší. Když už někoho chytí, tak se řeší, jestli policajti použili odposlech k těm správným účelům, jestli měli tu správnou kravatu atd. Ale podstata uniká, ta se neřeší. Nikdo neřeší, jestli dotyčný kradl, ale jestli ten co ho chytil, postupoval správně. A ministr financí si myslí, že to EET spasí. Nespasí, jenom nažene pár lidí na pracák. Zbaví venkov hospůdek, krámků a zbytku romantiky. Ale ekonomice to nepomůže, té ne. Ta má v sobě díry jinde, ale tímto nám chtějí nalhat, že ty díry jsou jinde. A my ovce jim to za koblihu věříme.

Tak až pojdete naší malebnou krajinou na kole, půjdete pěšky či pofrčíte autem a budete mít hlad nebo žízeň, tak si vzpomeňte na ty zakouřené hospody, vonící po pivu a přepáleném jídle. Které už nejsou a vy musíte je do supermarketu, tam si koupit Coca-colu a Tatranku od Nestléééé. Bléééé.

Autor: Michael Sedláček | čtvrtek 3.3.2016 16:29 | karma článku: 35,39 | přečteno: 1242x
  • Další články autora

Michael Sedláček

Virotik I to už přehání

26.2.2015 v 14:33 | Karma: 27,52

Michael Sedláček

Žaluji naši justici

23.1.2015 v 9:20 | Karma: 39,06

Michael Sedláček

Nestrašme si děti reklamou

21.9.2014 v 14:25 | Karma: 18,06

Michael Sedláček

Ach ta proradná Blanka

24.4.2014 v 11:12 | Karma: 15,41

Michael Sedláček

Já Virotik I

9.1.2014 v 10:01 | Karma: 46,70

Michael Sedláček

Demagogie pana prezidenta

25.9.2013 v 10:44 | Karma: 36,38
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4119x
Životem unavený, starostmi strhaný a jinak v pohodě (když si vezmu všechny prášky).

Seznam rubrik