Nová formule politiků – já odejdu.

28. 01. 2014 9:15:00
Také jste si toho všimli, jak se naši současní politici naučili tuto větu používat. Včera jí vyřkla adeptka na ministryni sociálních věcí paní Marksová-Tominová. Ta sedí ve správní radě firmy, po které úřad práce vymáhá 20 miliónů korun.

Paní adeptka na ministryni se zapletla s firmou, která od státu dostala dotace. Nechci se zabývat tím, na co dotace byly a jestli to mělo smysl, ale výsledkem, který z toho vznikl. Společnost Místní sociální služby (podle iDnes http://brno.idnes.cz/ministryne-prace-ma-na-jihu-moravy-stin-fco-/brno-zpravy.aspx?c=A140127_2026983_brno-zpravy_daj ) dostala dotace na zřízení sítě pečovatelů. Podnikatelský záměr nevyšel. Pojďme se podívat na roli budoucí ministryně v této kauze.

Paní budoucí ministryně včera připustila, že je ve střetu zájmů, i kdyby projekt fungoval. A že to vyřeší tím, že z tohoto projektu v zákonné lhůtě odejde. A o tom to vše je. Kdyby projekt fungoval, tak bych to bral. Chci být ministryní, tak nemohu působit v soukromém sektoru. To má logiku. Jestliže mám všechny své závazky vůči státu ze svého podnikání splněny a taktéž je mají splněny společnosti, kde jsem figuroval v řídících orgánech, tak proč ne. Ale tady to tak není. Firma, kterou opouští, má vůči státu povinnosti. Minimálně v tom, aby vysvětlila, kam se dotace poděly. Což prý doposud společnost neudělala. Aby to dostalo tu správnou třešničku na dortu, tak tato paní by měla šéfovat resortu, který by měl chtít vysvětlení, kde dotace jsou a případně se domáhat jejich vrácení. Tomu se říká kozel zahradníkem. Navíc tato společnost údajně dluží svým zaměstnancům výplaty. To by se ministryni sociálních věcí za sociální demokracii stávat nemělo. Výsledkem tohoto projektu je jenom to, že další lidé skončili na úřadu práce.

Ale paní budoucí ministryně to vzala za správný konec. Prohlásila, že z firmy vystoupí a tím pádem to není její problém. To je to samé, jako když mě chytí policie za rychlou jízdu a já po vystoupení z auta řeknu, že je to vyřešené tím, že jsem z auta vystoupil. Není. Problém trvá dále, ale někteří se k němu již nehlásí.

Jestli pan prezident Zeman chrastil zbraněmi, že nejmenuje do vlády toho či onoho, protože není odborníkem. Tak to jsem bral jenom jako jeho pokus o to, aby se na něj nezapomnělo. Ale jestli by neměl někoho jmenovat, tak je to tato dáma. Kdyby někdo tento případ dotáhl do konce, tak by se také mohlo stát, že svým způsobem bude ona sama popotahovat sebe samu. Absurdní. A proto by se neměla stát ministryní sociálních věcí do vyřešení tohoto případů. Ať jde šéfovat na zemědělství, obranu nebo dopravu, ale ne na sociální věci. Nebo ať si nejdříve zamete před vlastním prahem.

Ale ona v tom není sama, kdo použil tuto formuli. Pan Babiš ve svém předvolebním vábení rozesílal dopisy občanům. Také jsem jeden dostal. Tam se vychválil, předestřel vize a nakonec pravil, že když to nevyjde, tak že odejde. Ano, on prostě odejde, vystoupí a vše je vyřešeno. Tak jako Gross, Kocourek, Besser a další. Ti také odešli. Voda se zavřela a je klid.

Ale takto by to být nemělo. A jestliže již někdo do nejvyšší politiky vstupuje s tím, že když to nevyjde, takže prostě vystoupí a odejde, tak je to špatně. To si svého postu neváží. Jak mám tuto paní brát vážně, když před vstupem do vlády mete své problémy pod koberec. Jak mám věřit tomu, že bude hájit zájem tohoto státu, když se neumí postavit čelem ke svým problémům. Že to není její problém? Je, protože v té firmě nedělala například školitelku, ona je členkou správní rady. Z této funkce by měla mít přehled o fungování společnosti a měla by mít také zodpovědnost za závazky společnosti.

Taktéž by měli mít všichni politici zodpovědnost za to, co předvádí. Ale to ne, oni mají svou imunitu, za kterou se schovají a nakonec jednoduše odejdou. A nejhorší je, že nám to při vstupu do politiky říkají rovnou do očí. Ale my si to nechceme připustit, že by to tak mohlo být.

Pamatujete na onu krásnou scénu z filmu páně Hrabala: „Já vám to říkal. Já vás varoval.“ Ano, pan řezník je varoval, že to vše doslova sežere a nikdo mu nevěřil. Oni nám to také říkají a my jim to nevěříme a oni pak v klidu odejdou. Ten řezník v tom filmu alespoň utíkal.

Doporučená slova k vyhledání: defenestrace, dehet a peří, na holou, veřejná ostuda.

Autor: Michael Sedláček | úterý 28.1.2014 9:15 | karma článku: 27.47 | přečteno: 764x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 166 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 343 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 659 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4118

Životem unavený, starostmi strhaný a jinak v pohodě (když si vezmu všechny prášky).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...