Volební sliby a neb nic neříkající hesla

Volební stany na nás začali útočit svou předvolební propagací. Kam se podíváte, tak tam jsou rozvěšena volební hesla. Vcelku úderná, ale nic neříkající. Je to samé splníme, zajistíme, uděláme, nepokrademe, nedovolíme atd.  Sama realizace těchto hesel bude velmi obtížná. Všechny politické strany hlásají, co všechno chtějí udělat. Ale nikde jsem nenašel, jak to chtějí udělat. Kde na to vezmou peníze a politický mandát. Zkusme se na některá podívat.

Zajistíme, aby místo heren byly kavárny – omezení heren se dlouhodobě nedaří a vcelku se ani nechce státu s tím něco razantně udělat. Nedovedu si představit, co by majitele herny přimělo k tomu, aby ze své herny udělal kavárnu. Jako že si řekne: „Tak do toho vrazím nějaké peníze, abych to zařídil. Bude to vydělávat méně. Ale jdu do toho“? To může udělat již dnes a žádnou politickou stranu k tomu nepotřebuje. A žádná politická strana sama o sobě nemá takový politický mandát, aby to byla schopna sama zařídit formou zákona. Jedině, že by byla schopna zajistit takovou prodejní cenu kávy, že by zisky z ní byly větší než z hracích automatů. Ale to si asi většina z nás takovou kávu nedá.

Konec poplatků ve zdravotnictví a vyšší důchody – takže ještě větší díra ve státním rozpočtu?

Lepší platy pro učitele, hasiče a policisty – to je hezké, ale kde se na to vezme?

Podpora rodin: nižší daně, porodné a více školek – to také do rozpočtu nepřispěje.

Stop byznysu s ubytovnami – to už mohli udělat dávno.

Nové investice a vyšší minimální mzda – kde na ty investice chcete vzít? Vyšší minimální mzdou akorát rozšíříte řady nezaměstnaných, takže začnete vyplácet více na podporách?

Měníme zemi k lepšímu – nějak jsem si nevšiml.

Otevřené vedení města bez korupce – to vyhlašují strany, které již v městských orgánech drahně let sedí. Trochu mi to připadá jako heslo: „My již máme dost a tak utáhneme kohouty.“

Zdravé životní prostředí bez hluku a prachu – to jako, že přestaví velká města? Ale při té přestavbě se bude také prášit a budou tam jezdit náklaďáky. Zbourají části výstavby, aby tam udělali parky? Zakáží vjezd do města automobilům? Nějak nevím, jak toho chtějí dosáhnout.

Kvalitní zdravotní a sociální péče – nerozumím tomu, proč k tomuto kroku potřebují volby, proč to již dávno neudělali?

A takto by se dalo pokračovat. Některá prohlášení stran ani nemají logiku. Anebo jsem jí v tom nenašel. Asi nejsem naladěn na správnou vlnu. Trochu jsem čekal, že se někde objeví heslo: „Závěry XX. sjezdu splníme.“ Protože to by mě v té spleti ostatních nesmyslů ani nepřekvapilo. Shrnu to asi takto. Smysl těchto hesel se v poslední době opakuje neustále dokola. Pořád jsou to hesla, která něco slibují, a ono se to nestane. Ale nic nebrání tomu, aby se to v dalších volbách neobjevilo znovu. A zase se to nesplní. A ono to ani splnit nejde. Protože jsou to velmi bezduché plány, pro jejichž splnění totiž není politická vůle a dostatek financí. Politici nám toho před volbami naslibují spoustu. A po volbách se začnou vymlouvat, že jejich politický či koaliční partner to vidí jinak a je potřeba mu vyjít vstříc. A tak je to pořád dokolečka.

Drahé politické strany, až přijdete s jedním jediným nápadem, který je reálné splnit, tak si jej dejte do programu a držte se ho. Nedávejte k tomu žádné další nesmysly. Ono to jinak vede k tomu, že když se nad vaším politickým programem někdo zamyslí, tak zjistí, že jste k nevolení.

Vzhledem k tomu, že jsem nenašel jedinou stranu, jejíž program by byl alespoň trochu reálný, tak já v době voleb budu asi na rybách.

Autor: Michael Sedláček | středa 10.9.2014 14:30 | karma článku: 15,02 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Michael Sedláček

Virotik I to už přehání

26.2.2015 v 14:33 | Karma: 27,52