Ach ta proradná Blanka

To si tak ženu autem po Letenské pláni a v té závratné rychlosti mám mnoho dlouhých minut, než ji přejedu, na přemýšlení o tom, jaké by to bylo pěkné se na jižním konci Prahy zanořit do tunelu a na severním z něj zase vyjet. Ale musí mě hřát pocit, že to s námi naši primátoři myslí dobře. Jak ten současný, který zuby nehty hlídá, aby Blanka nestála více. Tak ten minulý (P. Bém), který také vše dělal jenom po občany. A přesto mi to nějak nesedí.

Blanka se měla otevírat 1.5.2014, to je za pár dnů.  Práce na ní ukončil Metrostav 6.12.2014 a zároveň ukončil práce na novém mostě v Tróji. A i na všech návazných stavbách. Nikdo se nepozastavuje nad tím, že dočasné přerušení tramvají ze Stírky do Holešovic je tak trochu jako dočasný pobyt ruských vojsk na našem území. Nějak se to protahuje.

Ale ať si o tom zjišťuji informace, kde se dá, tak mi to nějak nesedí. Tunel se měl otevírat za týden, ale podle informace ze dne 2.4. nelze tunel otevřít bez řídících středisek, jejichž výstavbu si řídí Praha sama.  Ale ta s jejich výstavbou ještě ani nezačala. Prý to stihne do konce srpna. Nemělo to být hotové 1.5.2014? A dnes k tomu přibyla další žaloba. A to na firmu IDS. Ta má zastupovat jako dozor na stavbě Prahu. Teď to vypadá, že spíše zastupovala dodavatele. Alespoň podle dnes uveřejněných informací.

Pomalu na to začínám mít trochu jiný názor. Současný primátor na začátku tohoto problému řekl, že smlouvy s Metrostavem jsou neplatné a že na to má právní rozbor. Minulý primátor řekl, že je vše v pořádku a že všechna schvalování smluv na Magistrátu proběhla v souladu se zákonem. Není přeci nic jednoduššího, než předmětné dokumenty vyndat a ukázat. To nikdo neudělal. A soud dne 18.4. konstatoval, že smlouvy jsou platné. Z toho mi plyne jediné. Stavba je zase ve skluzu a někdo potřebuje uměle protáhnout termín dokončení. Jestliže od přerušení prací do původního termínu otevření zbývalo 5 měsíců, tak stavba měla být více méně hotová. Měly se dělat dokončovací práce, osazování signalizace, vyklízení staveniště a provozní zkoušky. Místo toho zjišťujeme, že na části stavby se ještě nezačalo dělat. V Tróji na místě tramvajové trati se teprve teď začala opravovat kanalizace. Ta s Metrostavem a Blankou vůbec nesouvisí. Až bude hotova, tak se teprve může dělat trať, kterou je potřeba napojit na nový most, protože ten starý již nestojí. A bez nového mostu nemá smysl otevírat tunel, protože by ta auta neměla kam  jet.

Jestliže soud prohlásil, že smlouvy s Metrostavem jsou platné, tak kde z toho vyvodil současný primátor závěry. Vrátily právní kanceláře za své rozbory peníze zpět, protože byly špatné? Odstoupil současný primátor ze své pozice? Toto jeho rozhodnutí stálo Prahu nemalé peníze a všechny v Praze odsoudilo, že se v kolonách budeme pohybovat minimálně celé léto. Tak ať přizná pravdu, stejně by z toho neměl vylézt s čistým štítem anebo ať si hledá pěkný kandelábr, na kterém mu to bude slušet.

Blanka je jednoznačně chyba Magistrátu. Je pouze otázkou, zda těch lidí co tam jsou teď anebo těch v minulosti. I když je jich část pořád stejná.  Tento stav by měl někdo odnést a je mi s podivem, že po několika měsících od přerušení stavby se pořád nic neděje. Na co čeká policie a orgány činné v trestním řízení. Dojít na Magistrát a vyžádat si potřebné dokumenty je otázkou dní. A jsou zde pouze dvě varianty. Dokumenty existují a vše bylo řádně schváleno. Tak současná garnitura jde do tepláků, Dokumenty neexistují, tak pane Béme a spol. už žádné Everesty, ale šup s vámi do kriminálu. Tak na co se čeká? Ale jedno mi z toho vyplývá, Hudeček nebo Bém jeden by měl jít z kola ven.

Jsem já to ale trubka, vždyť ta Blanka je vlastně TUNEL.

Autor: Michael Sedláček | čtvrtek 24.4.2014 11:12 | karma článku: 15,41 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Michael Sedláček

Virotik I to už přehání

26.2.2015 v 14:33 | Karma: 27,52