Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Marketingová studie na Vltavě.

V letošním roce jsem sjel dvakrát na lodi řeku Vltavu. Pokaždé jsme začali ve Vyšším Brodě a pokaždé jsme skončili kvůli počasí ve Zlaté koruně. Poprvé jsem řeku absolvoval na začátku června se svými kamarády a poté v srpnu se svým osmiletým synem. Při první jízdě byla řeka ještě relativně čistá a lodí moc nejelo. Teprve při druhé jízdě jsem si uvědomil, jak se vodáctví neskutečně změnilo. Všichni jsme jezdili, jezdíme a budeme jezdit na vodu za zábavou, ale nepřerostlo nám to trochu přes hlavu?

Na rozdíl od dřívějších let, kdy jsme se za hospodou museli vydat pěšky a někdy i pěkně daleko, je dnes řeka obsypána restauracemi, hospodami, kiosky a nálevnami. A to je super. Člověk se může najíst a napít pomalu na každém rohu. Nemusí s sebou táhnout konzervy, polévky v pytlíku, kotlík atd. A přes tento neskutečný komfort se člověk dostane do tvrdé srážky s realitou. Hodně lidí má pocit, že by mohli po dobu, co jedou od jedné hospody ke druhé (někdy to může trvat i hodinu) trpět žízní. A tak se vyzbrojí pivem v pet lahvích. Tyto lahve si přiváží za loď a tradá po proudu dolů. No a v půli srpna lze začít dělat marketingové studie, jaké že to pivo vodákům chutná. Břehy a řeka jsou plné utržených a vyhozených lahví. Pro pivovary by mohlo být zajímavé tyto lahve rozdělit podle značek a spočítat vítěze. Buď pochválen technologický pokroku.

Jedna likérka nedaleko od Plzně měla strach o pitný režim vodáků tak velký, že postavila na řece plovoucí pontony. Na tyto pontony jsou vodáci upozorňováni velkými cedulemi, které jsou s citem zatlučeny do stromů. Hezky dlouhým hřebíkem musí to vydržet celé léto. Představte si to, jedete romantickou krajinou v údolí řeky a najednou v prostřed toku stojí vor v duchu pirátů z Karibiku a na něm halekají dva brigádníci a lákají  vás na lahodné nápoje, namíchané z produktů likérky. Po čase jsem pochopil, proč se tak snaží. Dostali příděl alkoholu, ledu a kelímků. Když to prodají, tak mají padla. Možná jejich halekání mělo i jiný důvod. Vory jsou zcela bez sociálního zázemí, tekoucí vody a WC. Tak jestli se jim chtělo na záchod, tak měli smůlu, dokud to neprodali. A vzhledem k tomu, že se většina vorů nacházela zcela mimo civilizaci, tak zde ani nebyla možnost si odskočit do nejbližší hospody. Hygienik by se divil.

Prodavačům-brigádníkům bylo zcela jedno, jestli je osádka lodi zletilá. Hlavně, že je odbyt. A tak k voru přijela loď ze zcela opilými náctiletými, ti si zde nakoupili na teď ale i do zásoby. Bohužel poslední možnost, kdy šlo vyhodit kelímky, byla právě na voru. A tak se kelímky od lahodných nápojů válely podél celé řeky. I když s úklidem vorů a jejich okolí si také nikdo nedělal starosti. Pár jich bylo již rozpadlých a odpad z nich se pomalu sypal do řeky.

Pořád jsem si lámal hlavu, jestli to nelze dělat jinak. Například ty cedule. Firma plná manažerů, každý chytrý jak rádio. Milióny tabulek, hlášení, porad a já nevím čeho ještě a je napadne jenom pár hřebíků. Pak jsem viděl upoutávku na pečené placky. Obyčejná cedule pověšená na lanku a lanko provlíknuté hadicí. Aby to chránilo strom. Pak mi to došlo. Tento způsob může zvolit jenom normální člověk. Jak by si manažer v likérce zdůvodnil náklady na lanko, hadici a na někoho kdo to udělá. To přeci nejde.

Zkuste si marketinkový experti udělat studii, co by náš národ potěšilo více. Jestli nepořádek podél řeky, který velká voda ponese s sebou dolů a nebo řeka čistá. Já za sebe říkám, že jsem pro řeku čistou. V marketinku nejsem moc kovaný. Kotlera jsem četl jenom jednou. Ale kdyby likérka vynaložené prostředky na tuto akci vložila do úklidu řeky, který proběhne třeba 2x za léto, tak to bude mít v důsledku větší mediální ohlas, než pár barů. Při sběru pivních lahví můžete udělat tabulku oblíbenosti piva u vodáků a tu následně prodat pivovarům. A když to uděláte, tak já zase začnu pít Fernet.

Jenom by mě zajímalo, jestli alespoň na konci sezóny ty bary uklidili a z vody vytáhli ty potopené. Nevím, jestli je to na meetingu napadlo a jestli na to ještě měli dostatečný budget (překlad pro ty, co nejsou kovanými managery – Jestli na poradě nezjistili, že jim došly peníze).

Autor: Michael Sedláček | středa 2.11.2011 16:10 | karma článku: 19,50 | přečteno: 1574x
  • Další články autora

Michael Sedláček

Omluví se, neomluví se na hradě panu Schapirovi?

Chtěl jsem komentovat to, co náš hradní pán a jeho kašpárek předvedli ve vztahu k panu velvyslanci. Při psaní textu jsem se tam na...., že jsem text smazal. A shrnu to do jednoduchého textu.

10.11.2016 v 14:42 | Karma: 25,11 | Přečteno: 516x | Diskuse| Hyde park

Michael Sedláček

Demence státního úředníka

Náš stát mě již několik dlouhých let zásobuje statistickými výkazy, které chce, aby jim vyplnil. Nezapomene vždy náležitě zdůraznit, kolik mě to bude stát, když to neudělám.

8.4.2016 v 10:05 | Karma: 37,35 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Ostatní

Michael Sedláček

Plíživě a pomalu to přichází.

Děje se to každý den. Pomalu denně se setkáváme s novými nařízeními, předpisy a zákony. Denně na nás někde vyjukne nové, MUSÍŠ. Co se za tím skrývá. Vždy nějaké nové povinnosti či zákazy.

8.3.2016 v 7:23 | Karma: 38,91 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Ostatní

Michael Sedláček

EET aneb Echtovní Evidence Tržeb

Nejdříve začnu tím, že tento princip vůbec nechápu. Nevím, jak má zamezit černé ekonomice. Jestliže mi řemeslník nevystaví účtenku, tak není co evidovat. A jestliže jí vystaví, tak existuje a příjem je na světě.

3.3.2016 v 16:29 | Karma: 35,39 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Michael Sedláček

Virotik I to už přehání

Náš milostivý, slovutný, jasnozřivý a nejchytřejší pan prezident zase olíznul špunt. A je to tu zase. Tentokrát nebyly v ohrožení naše korunovační klenoty, ale obul se do lidí, kteří neholdují alkoholu a bůčku.

26.2.2015 v 14:33 | Karma: 27,52 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4119x
Životem unavený, starostmi strhaný a jinak v pohodě (když si vezmu všechny prášky).

Seznam rubrik